«Ақмола облысы білім басқармасының Астрахан ауданы бойынша білім бөлімі Новочеркасс ауылының жалпы орта білім беретін мектебі» коммуналдық мемлекеттік мекемесі
   Коммунальное государственное учреждение «Общеобразовательная школа села Новочеркасское отдела образования по Астраханскому району управления образования Акмолинской области»

Әлеуметтік желі

Ұйымдар тізімі

Галерея

Смотреть все>>>

Ыстық рационалды тамақтандыруды ұйымдастыру «Новочеркасс ауылының ЖОББМ» КММ

2024-2025 оқу жылының «Новочеркасс ауылының ЖОББМ» КММ оқушыларын тамақтандыруды ұйымдастыру, мектептегі тамақтандыруды ұйымдастыру бойынша нормативтік базаға негізделеді:

Қазақстан Республикасының 30.12.2011 жылғы № 1684 Қаулысымен бекітілген «Балалар мен жасөспірімдерді тәрбиелеу мен білім беру объектілеріне қойылатын санитариялық-эпидемиологиялық талаптар» санитариялық ережесінің 19-б. «Білім туралы» Қазақстан Республикасы Заңының 6-бабы; «Астрахан ауданының білім бөлімі» ММ басшысы бекіткен 4 апталық перспективалық, мектеп директорының күнделікті мәзірі

Осы нормативтік құжаттарды басшылыққа ала отырып, жазғы кезеңде асхана блогы мен асхананы оқу жылының басына дайындау бойынша жұмыстар жүргізілді. Ас блогының санитарлық жағдайы санитарлық-гигиеналық нормаларға сәйкес келеді(2024 жылғы 29 тамыздағы тамақтану жөніндегі мектеп асханасын тексеру актісі)

Мектептің негізгі міндеттері  оқушыларды тамақтандыруды ұйымдастыру бойынша:

- әлеуметтік қорғалмаған отбасылардан шыққан оқушылар санатын тегін тамақпен қамтамасыз ету;

- ата-аналардың (заңды өкілдердің)қаражатын тарта отырып, білім алушылардың ұтымды тамақтануын ұйымдастыру үшін қолайлы жағдайлар жасау;

- білім беру мекемесінің ас блогы үй-жайларының материалдық базасын нығайту және жаңғырту;

- қызмет көрсетудің жаңа прогрессивті нысандарын дамыту және тамақтану мәдениетін арттыру;

- тамақтың санитарлық-гигиеналық қауіпсіздігін қамтамасыз ету;

- ата-аналар (заңды өкілдер) мен білім алушылар арасында ыстық тамақтың қажеттілігі туралы жүйелі түсіндіру жұмыстарын жүргізу.

Оқу жылының басында тегін тамақ алуға құқығы бар білім алушылардың тізімдік құрамы бекітілетін оқушыларды тамақтандыруды ұйымдастыру туралы бұйрық шығарылады.

Баланың денсаулығын, оның физикалық және психикалық дамуын анықтайтын негізгі бағыттардың бірі-жас ұрпақтың сапалы тамақтануын ұйымдастыру.

Мектеп қызмет көрсету мәдениетін жақсарту бойынша тұрақты жұмыс жүргізеді, оқушыларды қоғамдық тамақтану орындарында өзіне-өзі қызмет көрсетуге және мінез-құлық мәдениетіне үйретеді.

Келіп түсетін өнімдерді кіріс бақылауы, оларды өңдеу және сатуға дайындау процесінде жедел бақылау және шығарылатын өнімнің сапасын қабылдау бақылауы қамтамасыз етілген.

Мектепте ата-аналармен жүйелі жұмыс жүргізіледі: ата-аналар жиналыстарында балаларға арналған ыстық тамақтың қажеттілігі түсіндіріледі; мектеп оқушыларымен тамақтану мәдениетін қалыптастыру және салауатты өмір салтын насихаттау бойынша ақпараттық және тәрбиелік жұмыс жүргізілді: оқушыларды ыстық тамаққа тарту мақсатында сынып сағаттары;                    сыныптан тыс іс-шаралар.

Оқушылардың ыстық тамақпен қамту бойынша жұмыстар жоспарлы түрде жүргізіледі: тамақтану үшін үзілістерді ұйымдастыру, тамақтану мәдениеті туралы мәселелерді биология, технология бойынша оқу бағдарламаларының жоспарына енгізу. Теңгерімді тамақтанудың сақталуын бақылау жүзеге асырылады, мектептің медицина қызметкері тамақтану мәдениеті мен салауатты өмір салтын насихаттау бойынша дәрістер ұйымдастырады, көрнекі үгіт-насихат: суреттер конкурсы пайдаланылады.

Халықтың әлеуметтік қорғалмаған топтарына жататын оқушылардың санаттары ата-аналар ұсынатын құжаттарға сәйкес айқындалды.

Барлық шешімдер берілген құжаттардың (ата-аналардың өтініші, санатты растайтын анықтамалар, Новочеркасс ауылының әкімінің тізімімен бекітілген Сынып жетекшісінің отбасын тексеру актісі, қамқоршылық Кеңес) негізінде қабылданады.

Санатқа жататын балалар тегін тамақ алады:

- 1-4 сынып оқушылары                                                                                                               - аз қамтылған отбасылардың балалары;                                                                                                                 - жетім балалар мен ата-анасының (заңды өкілдерінің) қамқорлығынсыз қалған балалар;

Тегін тамақ алмайтын оқушылардың, ыстық тамаққа тапсырыс беру немесе буфет өнімдерін сатып алу арқылы ата-ана қаражатына тамақтану мүмкіндігі бар.

Оқушыларды тамақтандыру белгіленген кестеге сәйкес жүзеге асырылады. Барлық сынып жетекшілері оқушыларға асханаға еріп барады, тамақтану кезінде оқушылардың мінез-құлқын қадағалайды.

Отыратын орындардың саны-60 орын.

Ас блогының санитариялық-гигиеналық жай-күйі санитариялық талаптарға сәйкес келеді. Күн сайын, сенбі күндері тазалық жұмыстары жүргізіледі, санитарлық күн ұйымдастырылады. Өнімдерді сақтау санитарлық нормаларға сәйкес жүзеге асырылады. Қауіпсіздік техникасы ережелері сақталады, қызметкерлермен үнемі ҚТ бойынша нұсқама жүргізіледі. Оқу жылы бойы мәзірде жаңа піскен көкөністер бар.

Мектеп асханасында 1 аспазшы Макарина Ольга Яковлевна және 2 көмекшісі Киселева Татьяна Анатольевна, Артемьева Инна Сергеевна жұмыс істейді, санитарлық кітапшалар бар. 

Әр сыныпқа белгілі бір үстелдер бекітілген. Асханада тамақтанатын оқушылардың, демалысы мектеп директоры бекіткен кестеге сәйкес ұйымдастырылады. Оқушылардың тамақтануын бақылауды мектеп бойынша бұйрықпен бекітілген, бракераж комиссиясы жүргізеді. Асханада мұғалімдердің кезекшілігі ұйымдастырылған, оқушылардың тамақтануы мектеп директоры бекіткен кестеге сәйкес жүзеге асырылады.

Нысаналы индикаторлар мен көрсеткіштер

Барлығы 1-11 сыныптарда - 16 оқушы, және мектепалды мектептерде - 13 бала. 2024-2025 оқу жылында ыстық тамақпен қамту:

1. Асханада күн сайын барлығы 140 бала және 25 мұғалім мен жұмысшысы тамақтанады.

2.  Түскі ас құны 750 теңгеден аспайды.

Жеңiлдiктi санаттағы жалпыға бiрдей оқу қорынан 25 (11 оқушысы,1-4 сыныптардың 14 оқушы (5-11 сыныптар), 1-4 сыныптардың 70 оқушысы тегiн тамақтанады.

Мектеп асханасында оқушыларды тамақтандырумен қамту 100% -ға дейін,   57% тегін тамақтанады.

1-11 сынып жетекшілерінің тәрбие жоспарларында дұрыс тамақтану, бойынша сынып сағаттары жоспарланған.

Мектептегі тамақтану рационы

Мәзір әртүрлі. Әртүрлілікке өнімдердің жеткілікті ассортиментін және аспаздық өңдеудің әртүрлі тәсілдерін пайдалану арқылы қол жеткізіледі. Рационда күн сайын ет, сүт және сүт өнімдері, сары және өсімдік майы, бал, нан және нан-тоқаш өнімдері, жемістер мен көкөністер бар.

Асхананың жұмыс режимі

Тамақтанудың ұйымдастырылуы мен сапасын бақылау жөніндегі комиссия директорға оқушылардың тамақтануын ұйымдастыруға жәрдемдеседі, дайын өнімнің сапасына, мектеп асханасының санитариялық жағдайына, оқушылардың тамақтануын ұйымдастыруға бақылауды жүзеге асырады. Ай сайын асханалық бракераж комиссиясы тамаққа тексеру жүргізеді. Тексеру актісі әлеуметтік желілерге шығарылады.

 

Жаңартылған күні: 17.09.2024 10:46
Құрылған күні: 17.09.2024 10:46

Текст